Terug naar site

Social distancing

1 november 2020

Opeens worden wij op onze Facebook pagina geconfronteerd met een post van journalist Hans Matheeuwsen. Je ziet Hans en zijn vrienden, gezellig dicht bij elkaar, hangend om elkaars nek. En dat op een moment dat social distance de norm is en de besmettingen sky high gaan. Niet leuk voor alle gedupeerden! Zie hier onze FB post.

Normaal denken we dan, 'ach in het heetst van de avond kan het gebeuren dat je even minder waakzaam bent, dat overkomt ons ook, maar wij zouden dit niet op FB posten'.  En zeker niet na de eerste lockdown op een moment dat alle COVID-19 alarmbellen opnieuw weer fel rinkelen’. En daar laten wij het dan bij.

Maar als dan bij de opmerkingen in het originele bericht een van de deelnemers vrolijk op FAcebook roept “social distancing? my ass..” dan laat dat ineens een andere groepsdynamiek zien. Namelijk schijt hebben aan COVID-19 en zich verheven voelen boven andere mensen. Dit is een hele dikke middelvinger naar iedereen die zijn best doet om weer normaal met elkaar te kunnen gaan leven. En hopla, de tweede lock-down wordt gemaakt.

Maar vooral dat ‘social distancing...my ass’ sfeertje uitstralen is onnodig kwetsend voor al onze muziekvrienden die alles verloren hebben waar ze altijd voor gevochten hebben, onze collegae uit de entertainment wereld, onze horeca collegae, de toeristen-industrie, zorgverleners  maar vooral voor mensen wiens immuun systeem de strijd tegen het virus verloren heeft of gaat verliezen.

Lieve mensen, wij draaien goed, dus daar gaat het niet om. Maar is het echt zo moeilijk om even niet de betweter, de wijsneus of het bijdehandje uit te hangen? Tot nu toe heeft dat in ieder geval niet veel opgeleverd. Als we met elkaar doorbijten, heeft iedereen hopelijk snel zijn vrijheid weer terug. 

En bovenstaande tekst en link naar de originele FB-post hebben wij op onze Facebook pagina gezet omdat het in het openbaar roepen 'social distancing... my ass' ons toch te ver gaat. 

Maar wat gebeurd er dan? Enorm veel mensen reageren op onze post en eigenlijk vindt iedereen dat dit niet kan. Maar daar kunnen die mannen op de foto dan weer niet tegen en gaan als een duivel in een vat wijwater tekeer. En als kers op de taart gaat journalist Hans Matheeuwsen doen wat hij op de avondcursus 'damage control' heeft geleerd. Dit is: 1) de feiten ontkennen, 2) dreigen, 3) het slachtoffer uithangen, 4)  de aanval. Een aanval in de vorm van een blog-post in zijn eigen blad "Frits". Als eerste roept hij in goede Trump stijl; 'fake nieuws'. Maar het nieuws zijn zij zelf op zijn eigen Facebook pagina. Daarna wordt het gebeuren zodanig samen gebracht dat er een wezenlijk andere betekenis ontstaat van ons bericht. En natuurlijk wordt voor het gemak de originele bron niet vermeld. Hier in Belgie worden voor dit soort 'grappen' journalisten veroordeeld..........

Niet echt briliant van Hans Matheeuwsen want het vertrouwen in het jounalistieke gilde wordt ondermijnd door dit staaltje verdraaien van de feiten. Er was eigenlijk maar een reactie van die pipos mogelijk namelijk; 'Sorry, dit was niet de bedoeling en wij begrijpen achteraf dat dit niet verstandig was'.

Maar ja, de foto, de opmerkingen en de reacties van de deelnemers spreken boekdelen en wij zijn bang dat wij met dit soort gedrag nog lang te maken zullen hebben met het virus.....misschien zelfs nog een derde golf?

.